Lenen, aankoop op afbetaling en financial lease

Mijn vrienden en collega’s weten dat ik een gepeperde mening over veel zaken heb, maar weten ook dat ik mijn financiën goed op orde heb. Wanneer er mensen zijn die een lening af willen sluiten of die voor een andere keuze komen te staan, komen zij vaak eerst naar mij om mijn mening te vragen. Dat kan vervelend lijken, maar eigenlijk ben ik er blij mee. Ik heb veel mensen kunnen behoeden voor het afsluiten van een bijzonder duur krediet, of een afbetalingsvorm die lang niet zo vriendelijk was als voorgesteld werd. Om wat meer mensen te kunnen helpen, heb ik hier mijn gedachten eens op een rijtje gezet.

Aankoop op afbetaling

Wanneer er iets besteld kan worden, maar er is niet direct geld aanwezig, kan er gekozen worden voor aankoop op afbetaling of aankoop met uitstel van betaling. Hoewel veel mensen hierbij de rente als grootste bezwaar noemen, zijn er meer problemen met deze vorm. Wanneer het geld er op dit moment niet is, wil dat niet automatisch zeggen dat het er de komende maanden wel zou zijn. Het is een gevaarlijke constructie, je kunt niet voorspellen wat er gaat gebeuren in de toekomst. Wanneer je de maandlasten omhoog gooit omdat je een nieuw product wilt hebben (en vaak niet eens acuut nodig hebt), dan zorg je alleen maar voor problemen op de langere termijn. En vaak is het product al weg voordat de afbetalingen gestopt zijn.

Geld lenen

Geld lenen ben ik een voorstander van, zeker wanneer het geld op kan leveren. Mensen die direct middelen nodig hebben om een probleem op te lossen, kunnen tegen een vooraf bepaalde rente een bedrag lenen. Investeer je dit in betere isolatie, een nieuwe boiler of beter isolerende ramen, dan verdien je meestal een groot gedeelte van de rente terug waardoor het winst oplevert. Handig bedacht dus, zeker wanneer je het goed aanpakt, dan kun je een auto financieren

Financial lease

Aanvankelijk vond ik het idee van financial lease maar niets, maar dat had ermee te maken dat niemand het concept goed uitgelegd had. Financial lease heeft letterlijk niets met lenen te maken en heeft ook niet te maken met aankoop op afbetaling, omdat het een volledig eigen en unieke constructie is. Toen ik dat eenmaal inzag, ben ik me er in gaan verdiepen en ik begrijp bijzonder goed waarom bedrijven en particulieren kiezen voor deze constructie. Met financial lease en private Lease| van Rosfinance is het mogelijk om nieuwere en zuinigere modellen te rijden, waardoor de maandlasten omlaaggaan. Tegelijkertijd maakt dit het aantrekken van een wagenpark een stuk interessanter voor bedrijven die niet een enorm budget hebben om dit ineens te bekostigen. Wanneer de kosten goed uitgerekend worden en er zekerheid is dat de maandelijkse betalingen gedaan kunnen worden, is het een goed uitgangspunt voor alle bedrijven en particulieren. Het laatste geldt uiteraard voor alle financiële overeenkomsten die gesloten kunnen worden, op welk gebied dan ook en met welk label er ook aan gehangen wordt. Al met al is het vooral een kwestie van logisch na blijven denken en goed rekenen.

Wat ik hierboven beschreven heb is geheel op waarheid gebaseerd. Transparantie is enorm belangrijk. Lees op de volgende pagina waarom dit zo belangrijk is.